Ciepła frittata na zimowy poranek

Frittata_z_serem_Gouda_MSM_Monki_fot._Fotolia_malaZa oknem zimno i dżdżysto, warto więc na śniadanie zjeść coś ciepłego, co da nam siłę i energię na dobry początek dnia, a jednocześnie będzie lekkostrawne. Jeśli nie macie już ochoty na tradycyjne kanapki czy jajecznicę skuście się na danie rodem ze słonecznej Italii. Mowa o firittacie, czyli włoskim odpowiedniku omletu.

To danie w sam raz dla zabieganych: jest proste i szybkie, a do jego przygotowania wystarczą dowolne składniki i chęć do kulinarnych eksperymentów. Frittatę można jeść także na zimno, ale w mroźny poranek najlepiej smakuje gorąca - wyjęta prosto z piekarnika i posypana startym żółtym serem.

Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Sprawdzi się także na obiad czy kolację, a także jako przekąska zabrana na drugie śniadanie lub lunch. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce.

Czytaj więcej...

Udana zabawa karnawałowa w 3 krokach

Koktajlowy_pmisek_wdlin_ZM_Pekpol_z_dodatkami_fot.2ZM_Pekpol_1Bal maskowy, czy impreza w stylu disco? Szwedzki stół, a może bankiet? Podobne pytania stawiają sobie wszyscy, którzy organizują karnawałowe party. Odpowiednio dobrani goście, rytmiczna muzyka i motyw przewodni to jednak nie wszystko. Bo czym byłaby udana impreza bez przepysznego jedzenia? Radzimy, jak w trzech krokach zorganizować niezapomnianą i smaczną zabawę karnawałową.

Przyjęcie karnawałowe powinno być wyjątkowe – szalone i huczne. Okres pomiędzy Świętem Trzech Króli, a Środą Popielcową to bowiem czas przeznaczony na wesołe świętowanie Nowego Roku. Przygotowanie takiej zabawy to nie lada wyzwanie, wymaga zaplanowania przewodniego motywu oraz menu i atrakcji dodatkowych. A im bardziej plan będzie konkretny, tym łatwiej będzie go zrealizować.

1. Don Corleone albo dzieci-kwiaty – temat zabawy

O wyborze przewodniego motywu powinniśmy poinformować gości odpowiednio wcześniej. Nieprzerwalnie modne są konwencje nawiązujące do lat 60-tych, podczas których królowali hipisi, rock and roll oraz „red carpet” z hollywoodzkimi gwiazdami. Nie gorszym pomysłem są też bal maskowy czy wcielenie się w osoby o charakterystycznych profesjach. Pomysłów jest wiele, a w przypadku karnawałowej zabawy każdy będzie odpowiedni. Aby przebrani znajomi czuli się swobodniej, dekoracja lokalu, muzyka i dodatkowe atrakcje również powinny odpowiadać stylowi zabawy.

Czytaj więcej...

Makaron z krewetkami

Makaron_z_krewetkami_-_fotolia.plOwoce morza jako składnik naszego jadłospisu mają mnóstwo zalet. Są idealną wartością odżywczą dla naszego organizmu, doskonałym źródłem jodu i selenu.

Dodatkowo cieszą się opinią silnego afrodyzjaku. Do owoców morza zaliczamy rozmaite zwierzęta morskie, my wybraliśmy krewetki i postanowiliśmy połączyć je z makaronem.

Składniki: Międzybrodzki Makaron nitka cienka – 1 paczka, oliwa z oliwek – 4 łyżki
cebula – 1 szt., czosnek – 5 ząbków, krewetki tygrysie surowe – 500g, białe wytrawne wino – 100 ml, pomidory – 2 średnie szt., natka z pietruszki – 1 mały pęczek.

Wykonanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy.
2. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w drobne plasterki. Następnie podsmażamy na oliwie i dodajemy obrane z pancerza krewetki i wino. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dusimy około 2 minut.
3. Na patelnie dodajemy makaron oraz pokrojone w kostkę pomidory.

Czytaj więcej...

Singiel: jak gotować dla jednej osoby?

Blok_drobiowy_z_warzywami_ZM_Pekpol_idealny_do_pieczywa_fot._ZM_Pekpol_1Gotowanie jest dla wielu singli zbyt czasochłonne, monotonne i kosztowne. Jednak kto z nich nie ma dość stołowania się w pobliskim barze, czy polegania na znajomych i tym co przygotują?

Zdradzamy sposoby na wygodne i samodzielne przyrządzanie jedzenia. Świetną alternatywą są m.in. wędliny plastrowane i wyroby, które wystarczy przed zjedzeniem tylko odgrzać. Dzięki nim domowe gotowanie będzie łatwiejsze, a posiłki urozmaicone i smaczne.

Single nie mają w kuchni ułatwionego zadania. Produktów i rozwiązań kulinarnych, które byłyby dostosowane do ich tempa i stylu życia jest przecież o wiele mniej niż tych dedykowanych całym rodzinom. Dwudaniowe, skomplikowane posiłki czy wielogarnkowe dania nie są odpowiednie dla pojedynczych osób, które żyją szybko i intensywnie. Są jednak wyroby, które ułatwią funkcjonowanie singla w kuchni. Jak więc gotować i przyrządzać przekąski tylko dla siebie?

Czytaj więcej...

Co jeść zimą aby nie przytyć i jednocześnie mieć energię?

wege_-_fotlia_1Zimą nasz organizm domaga się jedzenia zdecydowanie częściej niż w inne pory roku. Dodatkowo częstym błędem, który popełniamy jest złe łączenie pokarmów.

To wszystko prowadzi do niechcianych kilogramów. Tego typu sytuacją towarzyszy osłabienie, złe samopoczucie i wyrzuty sumienia. Pamiętajmy jednak, że od nas zależy jak będzie wyglądała zima oraz to, jak my będziemy wyglądać gdy ona się skończy. 

Przede wszystkim należy odpowiednio i rozsądnie planować swoje posiłki - to już połowa sukcesu. Nie musimy bezmyślnie napychać się kanapkami czy czekoladkami. Możemy zaspokoić głód „z głową”. Zasadą numer jeden jest pięć posiłków w ciągu dnia, wszystkie w regularnych odstępach co około 4 godziny. Osoby intensywnie pracujące powinny pamiętać, że maksymalna przerwa między posiłkami nie może być dłuższa niż sześć godzin.

Czytaj więcej...

Rozgrzewająca dieta na jesienne chłody

sos_musztardowo-paprykowy_tarsmak_1Gdy temperatura na dworze spada, potrzebujemy większej dawki energii. Zamiast jednak zwiększać liczbę dostarczanych kalorii, lepiej sięgnąć po potrawy rozgrzewające organizm. Jakie powinno być nasze jesienne menu? Sprawdźmy!

Lekkostrawnie i różnorodnie  

To co jemy musi być zgodne z naszym indywidualnym zapotrzebowaniem, zależnym m.in. od wieku, płci, wykonywanej pracy. Powinno również współgrać z porą roku. Kiedy robi się chłodno, nasz organizm potrzebuje więcej energii. Krótsze dni wpływają niekorzystnie na nastrój, powodują stres, a to z kolei prowadzi do osłabienia. Jesienna dieta powinna przede wszystkim rozgrzewać organizm. Nie chodzi jednak o to, by przyrządzać potrawy bardziej kaloryczne lub jeść więcej, bo to może skutkować dodatkowymi kilogramami. Menu w tym czasie powinno być lekkostrawne, a przy tym bogate w składniki odżywcze i urozmaicone różnorodnymi dodatkami, które korzystnie wpłyną na organizm i nasze samopoczucie.

Menu na chłodny sezon

Jesienią należy zadbać nie tylko o to, by ogrzać się od zewnątrz, ale również od wewnątrz. Ważne jest, by dzień zacząć od pożywnego śniadania. Zapewni ono energię na cały dzień. W ciągu dnia rozgrzać organizm mogą gorące napoje, do których, zamiast cukru, dodajmy znany z właściwości rozgrzewających i bakteriobójczych miód. Świetnie sprawdzą się również zupy, które warto - jak wszystkie inne dania jesienią - urozmaicić takimi dodatkami jak imbir, cynamon, czosnek czy goździki. Nie tylko wzbogacą smak, ale korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.

Czytaj więcej...

Sposób na dynię - smakowita zapiekanka z dynią i żółtym serem

Smakowita_zapiekanka_z_dyni_i_tym_serem_MSM_Moki_fot._Fotolia_malaZ pięknej pomarańczowej dyni można nie tylko zrobić halloweenowe lampiony, ale też pyszne dania. Popularne w Polsce gatunki dyni to: olbrzymia, piżmowa i zwyczajna.

Wszystkie są bogatym źródłem białka, witaminy A, C, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Na jesienny obiad proponujemy prostą i smakowitą zapiekankę z dodatkiem dyni i żółtym serem.

- Nie każdy ser żółty nadaje się do obróbki termicznej - niektóre rodzaje sera mogą pod wpływem wysokiej temperatury zmienić smak i zapach na gorszy. Do wszelkiego rodzaju zapiekanek i dań na ciepło doskonale nadaje się ser żółty Gouda (np. MSM Mońki).

Pod wpływem wysokiej temperatury dobrze się topi i ciągnie - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Zapiekanka z dynią i serem żółtym

Składniki: • brokuł, • bakłażan, • 30 - 40 g miąższu dyni, • 3 - 4 pomidory, • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, • 2 łyżki oliwy z oliwek, • świeży tymianek, • sól i pieprz do smaku.

Czytaj więcej...

Na obiad: Tagiatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Tagliatelle_z_boczkiem_duskim_ZM_Pekpol_fot._Fotolia_1Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem z komina ZM Pekpol. To świetne danie na obiad.

Składniki: 400 g makaronu tagliatelle, 150 g boczku z komina ZM Pekpol, 2 średnie cebule, 100 g borowików (świeże lub mrożone), 1 łyżka oleju, 250 ml słodkiej śmietanki 18%,  sól, pieprz do smaku, natka pietruszki, tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano. Smacznego!

O firmie:

Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych.

Czytaj więcej...

Makaronowe Halloween - czyli zupa z dyni z makaronem krajanka

Fot._Midzybrodzki_Makaron_zupa_dyniowa_1_1Cukierek albo psikus? - to 31 października ulubiona zabawa najmłodszych. Dorośli także mogą przyjemnie spędzić ten wieczór. Jedną z ciekawszych propozycji będzie „halloweenowe gotowanie”. My z pośród wielu opcji wybraliśmy zupę z dyni - zdrowa, pyszna i „strrrrrraszna”!

Składniki: Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka, dynia - ok. 1 ½  kg, cebula - 2 średnie szt., kapary z zalewy - 1 łyżka, płatki chilli - ¼ łyżeczki, olej - 3 łyżki, słodka śmietanka - 100 ml, woda, sól do smaku.

Wykonanie: Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki. Smacznego!

Czytaj więcej...

Brokuł z pierożkiem w sałatce

Broku_z_pierokiem_w_saatce_-_Fotolia_1Niezapowiedziana wizyta znajomych? Romantyczna kolacja we dwoje? A może szybka przekąska po powrocie z pracy? Jeśli potrzebujesz szybko podać coś na stół, proponujemy połączenie makaronu, warzyw i sera feta w prostej i szybkiej w przygotowaniu sałatce. Zaspokoi pierwszy głód i zachwyci podniebienia gości.

Składniki:

• 200 g Makaron Międzybrodzki Pierożek, • 1 łyżka oleju, • 1 cebula, • 1 ząbek czosnku
• 1 brokuł, • 4 pomidorki koktajlowe, • 100 g sera feta (albo inny kozi), • 2 łyżki, prażonego słonecznika, • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ugotować makaron w posolonej wodzie - najlepiej aby był al dente. Odcedzić, dodać olej, wymieszać i poczekać aż wystygnie.

Podzielony na różyczki brokuł ugotować we wrzątku. Zalać zimną wodą i ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Dodać brokuł i smażyć przez 4 minuty. Uwaga, żeby się nie przypalił. Na koniec dodać makaron i wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.

Sałatkę układamy piętrami. Na samym dnie salaterki wrzucamy pokrojone w kostkę pomidorki. Następnie dodajemy ser feta i makaron z brokułami. Całość posypać uprażonym na patelni słonecznikiem. Smacznego!

Czytaj więcej...

Główne_fotki

  • „Unikanie wścibskiego badania cudzego życia”

    PAN:Synu, nie bądź ciekawy, ani też nie noś w duszy próżnych trosk. Cóż cię to lub owo obchodzi? „Ty idź za mną". Co cię to odchodzi, czy ktoś jest taki czy taki, a ów tak i tak działa czy mówi? Ty nie potrzebujesz odpowiadać za innych, lecz za siebie zdasz sprawę. Dlaczegóż więc się mieszać?  Oto Ja wszystkich poznaję i widzę wszystko, co dzieje się pod słońcem. I wiem, jak się ma sprawa z każdym, co myśli, czego chce, do czego zmierza. Nie trzeba przeto wszystko powierzyć. Ty zaś zachowaj siebie w dobrym pokoju i pozwól miotać się niespokojnemu, ile zechce. Przyjdzie na niego, cokolwiek uczynił lub powiedział, bo mnie nie może zwieść. Read More
  • UWAGA - 1 listopada kwesty na cmentarzach w Mszczonowie i Lutkówce

    Mszczonowskie Stowarzyszenie Historyczne informuje, że w dniu pierwszego listopada jego członkowie wraz z rekonstruktorami ze współpracującej ze Stowarzyszeniem - GRH STRZELCY im. 31pSK, przeprowadzą zbiórkę pieniężną na dwóch mszczonowskich cmentarzach parafialnych oraz na cmentarzu w Lutkówce. Na mszczonowskich cmentarzach historycy i rekonstruktorzy zbierać będą fundusze na odbudowę grobu państwa Bieleckich, przedwojennych dziedziców majątku Gnojna oraz na renowację pomnika księdza proboszcza Marcina Polkowskiego. W ubiegłym roku cel zbiórki był taki sam. Niestety na zaplanowane prace zebrano wtedy jedynie 1/3 kwoty. Pomimo tego oba groby zostały wykonane, jednak prace udało się zakończyć tylko dlatego, że ich wykonawcy zgodzili się rozłożyć koszty na raty. Teraz pozostaje mieć  nadzieję, że tegoroczna hojność osób odwiedzających cmentarze we Mszczonowie, pozwoli sfinansować w całości zaciągnięte zobowiązania. Read More
  • Dotacje na usuwanie azbestu

    Do 15 marca br. skierniewicki Urząd Miasta przyjmuje wnioski o udzielenie dotacji na zadania polegające na usuwaniu i unieszkodliwianiu wyrobów zawierających azbest. Wnioski mogą składać osoby fizyczne, podmioty gospodarcze, spółdzielnie, wspólnoty mieszkaniowe w sekretariacie Urzędu Miasta Skierniewice ul. Rynek1. Wszelkich dodatkowych informacji udziela Wydział Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska ul. Senatorska 12 nr tel. 46 834-51-73. W roku ubiegłym dzięki dotacji udało się usunąć odpady azbestowe z ponad 20 nieruchomości z terenu miasta. Z takiej możliwości skorzystały głównie osoby fizyczne ale także Instytut Ogrodnictwa. Read More
  • II wystawa - Nasze kolekcje

    Już w przyszły czwartek, 6 lutego w Regionalnej Akademii Twórczej Przedsiębiorczości działającej przy Miejskim Ośrodku Kultury, odbędzie się druga odsłona wystawy - „Nasze Kolekcje”. Podobna miała miejsce w styczniu ubiegłego roku i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców. Wówczas dla wielu kolekcjonerów zabrakło miejsca. W tegorocznej odsłonie organizatorzy stanęli na wysokości zadania i przekazali każdemu z nich jedną lub dwie gabloty do ekspozycji swoich zbiorów..    Więcej informacji: http://akademiaskierniewice.pl/. Read More
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Db

KSIĄŻKA

  • Makramy_w2Sylvie Hooghe

    „Makramy. Biżuteria i modne dodatki ". Wyd. 2 

    Moda na kolorowe makramowe dodatki i biżuterię powraca! Torebki, bransolety, wisiory, paski możesz zrobić z satyny, wełny lub bawełny.

    Pomogą ci w tym przedstawione w książce podstawowe węzły makramowe i ich kombinacje. Każdy projekt opisany jest krok po kroku, a poszczególne etapy prac zilustrowano na kolorowych schematach.

    W książce znajdziesz także porady dotyczące doboru nici, informacje o tym, jak rozpocząć pracę na mocowaniu i jakie stosować wykończenia.

    Ciekawe pomysły na zrobienie szalika, paska, saszetki czy ozdobnych pomponów z pewnością zainspirują cię do stworzenia ozdób własnego projektu.

    Wydawnictwo: RM, ISBN: 978-83-7773-209-0, ilość stron: 80, format: 204x260 mm, oprawa: broszurowa, cena: 29,90.

    Odwiedź nas w Internecie: www.rm.com.pl.

    Więcej…  
  • Klasyczne_koronki_szydelkoweProste, nowoczesne i oryginalne - te słowa najlepiej opisują przedstawione w książce projekty koronek: bieżniki i obrusy, wykończenia brzegów, zdobienia serwet i serwetek, pościeli, ręczników i fartuszków.

    Dzięki instrukcjom wykonania poszczególnych wzorów, kolorowym schematom i fotografiom dokładnie ilustrującym kolejne etapy pracy osoby mniej doświadczone w szydełkowaniu stworzą swoje pierwsze dzieła już po kilku lekcjach.

    W książce pokazano, jak trzymać szydełko i wykonywać podstawowe sploty. Doradzono, jakie wybrać nici.

    Opisano, jak zrobić splot rakowy, pikotki i szydełkować w okrążeniach. Ci, którzy poznali już tajniki tej sztuki, dowiedzą się, jak łatwo i szybko tworzyć własne projekty i zdobić bieliznę.

    W poradniku przedstawiono także projekty tworzone techniką filetową i koronki umożliwiające uzyskanie prac bardziej skomplikowanych.

    Wydawnictwo:  RM, ISBN: 978-83-7773-202-1, ilość stron: 64, format: 204x260 mm, cena: 29,90 zł.

    Odwiedź nas w Internecie: www.rm.com.pl.

    Więcej…  
  • Kawa_i_inneLouise Pickford

    „Kawa i inne gorące napoje”

    Wspaniałe kawy, rozgrzewające gorące czekolady, herbatki łagodzące stres i choroby, aromatyczne poncze i wiele innych rozgrzewających napojów idealnych na chłodne dni - tak niezwykłego zestawu przepisów próżno szukać w innych książkach.

    W książce przedstawiono kolekcję takich napojów, jak kawy smakowe, herbaty i napary, gorące czekolady, gorące drinki alkoholowe, mleczne mikstury oraz wywary.

    Karaibska kawa z rumem i malibu, szwedzki glögg, tisane ze świeżej mięty czy lawendowe mleczko dla dzieci - to tylko niektóre z nich.

    W tak bogatej ofercie każdy znajdzie dla siebie coś pysznego - zarówno na specjalną okazję, jak i na zwykłe dni roku.

    Wydawnictwo: RM, ISBN: 978-83-7773-204-5, ilość stron: 96, format: B5, oprawa: miękka, cena: 29,90 zł.

    Odwiedź nas w Internecie: www.rm.com.pl .

    Więcej…  
  • 1915_wyboryRuta Sepetys „Wybory"

    Jest rok 1950. Siedemnastoletnia Josie Moraine, córka prostytutki, pragnie więcej, niż Nowy Orlean może jej zaoferować. Obmyśla więc plan, jak się wyrwać z miasta, lecz tajemnicza śmierć w Dzielnicy Francuskiej wplątuje ją w sieć policyjnego dochodzenia.

    Los wystawi na próbę lojalność dziewczyny wobec matki oraz Willie Woodley, szorstkiej burdelmamy, na której pomoc w najtrudniejszych chwilach mogła liczyć.

    Zawieszona pomiędzy marzeniem o elitarnej uczelni a rzeczywistością mrocznego półświatka, Josie musi podjąć kilka trudnych decyzji. Czy jednak uda jej się zagłuszyć głos sumienia?

    Ruta Sepetys, autorka „Szarych śniegów Syberii", zręcznie konstruuje opowieść pełną tajemnic i kłamstw, przypominając, że nasz los kształtują wybory, których dokonujemy.

    Forma wydania: książka papierowa,  oprawa: broszurowa, rok wydania: 2014, liczba stron: 336, format: 135x204 mm, przedział wiekowy: 18-100, numer ISBN: 978-83-10-12494-4.

    Więcej…  
  • Koniec_feminizmuAleksander Nikonow  „Koniec feminizmu. Czym kobieta różni się od człowieka”

    Wydawnictwo TRIO ma przyjemność poinformować Państwa, że właśnie ukazała się na rynku księgarskim publikacja Aleksandra Nikonowa Koniec feminizmu, czym kobieta różni się od człowieka. Książka rosyjskiego autora jest prawdziwym fenomenem. W czasach dyktatu poprawności politycznej Aleksander Nikonow otwarcie krytykuje ideologię feministyczną, wykazując absurdalność i szkodliwość realizacji jej założeń.

    Nikonow przedstawia genezę feminizmu, sięgając do niejednokrotnie szokujących, nieznanych lub świadomie przemilczanych źródeł i faktów. W bardzo czytelny sposób przedstawia podobieństwo feministycznej ideologii i sposobów jej popularyzowania do innych destrukcyjnych ideologii funkcjonujących w XX wieku - komunizmu i faszyzmu.

    Nikonow wnikliwie opisuje także opłakaną kondycję współczesnego „białego mężczyzny”, który stał się głównym celem ataków „ziejących nienawiścią” feministek. Jednak nie jest to książka jedynie o feminizmie. Autor przedstawia także dramatyczne skutki realizowania poprawności politycznej, zwłaszcza w sferze edukacji wyższej. W książce znajdziemy wiele absurdów politycznej poprawności, wymownie uzasadniających smutną refleksję autora nad współczesną cywilizacją.

    Więcej…  

Kalendarium wydarzeń

Serwis informacyjny Łowickiego Ośrodka Kultury 30.01 - 6.02.2014

OK_131 stycznia /piątek/ - KONCERT DOMOWE MELODIE, sala kina Fenix, godz. 19.00 (BILETÓW BRAK!).

Domowe Melodie - polski zespół wykonujący muzykę alternatywną. Trio stanowią: Justyna Chowaniak, pomysłodawczyni, autorka tekstów, wokalistka i pianistka oraz Staszek Czyżewski z Kubą Dykiertem, którzy odpowiedzialni są za stronę instrumentalną. Tworzą muzykę w konwencji lo-fi, zagraną i nagrywaną w warunkach domowych. Ich utwory cechuje melodyjność, prostota i bogate w kontekst słowa piosenek.

Pochodzący z debiutanckiej płyty utwór „Grażka" zadebiutował na 2. miejscu Listy Przebojów Programu 3 Polskiego Radia, a w kolejnym tygodniu zdobył szczyt notowania. Zespół wystąpił w czerwcu 2013 podczas Halfway Festival w Białymstoku, 3 lipca 2013 r. w Gdyni na festiwalu Heineken Open'er na scenie Alter Space oraz podczas trasy Męskiego Grania 2013.

Więcej…

Warsztaty dekorowania techniką decoupage

RATPWarsztaty dekorowania techniką decoupage - etap II 15 -16 lutego 2014 r.

Organizator: Miejski Ośrodek Kultury w Skierniewicach. Zajęcia odbywają się Regionalnej Akademii Twórczej Przedsiębiorczości, ul. Piłsudskiego 2 - budynek USC.

Program:
15 lutego godz. 14.00 - 17.00
16 lutego godz. 14.00 - 17.00

Uczestnicy warsztatów zapoznają się ze sposobami ozdabiania przedmiotów szklanych z wykorzystaniem motywu serwetkowego i papieru ryżowego. Nauczą się jak nałożyć konturówkę dla uzyskania zdobień biżuteryjnych.

W czasie warsztatów uczestnicy wykonają szklany lampion na świeczkę typu tea-light z motywem roślinnym do wykorzystania podczas wieczornych spotkań w ogrodzie. Poznają technikę pracy na kulistej powierzchni.

Więcej…

Mały OCH! Film Festiwal 20.01 – 30.01.2014 PROGRAM

maly_och_2014_PLAKAT_120 stycznia (poniedziałek)
9:00 Spektakl teatralny - Studio Art-Re, kino Fenix
O DWÓCH TAKICH CO UKRADLI KSIĘŻYC

Muzyczne przedstawienie oparte na powieści Kornela Makuszyńskiego, zaliczane do kanonu literatury polskiej.

Znakomite opracowanie tekstu stwarza atmosferę nauki i rozrywki, z mnóstwem wrażeń artystycznych. Występuje siedem postaci: Jacek, Placek, Osiołek, Pelikan, Złota Postać, Rozbójniczka, Gospodyni.

Spektakl sprzyja rozwojowi twórczej wrażliwości i dziecięcej wyobraźni. Jest to doskonała okazja do zobaczenia masek zwierząt i wzięcia udziału w spektaklu u boku aktorów (spektakl interaktywny).

Zapewniamy oryginalną oprawę muzyczną oraz cztero-planową scenografię, doskonałe realistyczne kostiumy i rekwizyty opracowane przez specjalistów z Telewizji Kraków.

Czas trwania: 40 min.

10:30 NIEBO – ODLOTOWE WARSZTATY PLASTYCZNE
Prowadzenie Krzysztof Kowalczyk, sala plastyczna ŁOK Więcej…

Logowanie

Copyright © 2017 Twój Kurier Regionalny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.