Niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i sosem czosnkowym

Niskokaloryczna_saatkaSkładniki:

100 g ryżu parabolicznego, 2 garście groszku świeżego lub mrożonego, papryka świeża czerwona, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 1 puszka tuńczyka w kawałkach sosie własnym (130 g), sos czosnkowy Tarsmak, pieprz do smaku.

 Wykonanie:

Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Dodać zielony groszek, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i cząstki tuńczyka. Doprawić do smaku pieprzem, dodać sos czosnkowy Tarsmak i wymieszać.

Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Czytaj więcej...

Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym

Bruschetta_1Składniki:
Bagietka pszenna - 8 kromek o szerokości 1 cm, 2 średnie pomidory, 1 łyżka sosu musztardowo-paprykowego Tarsmak, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 gałązki świeżej bazylii, sól, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie:
Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać sos musztardowo-paprykowy marki Tarsmak, posiekany drobno czosnek i bazylię.

Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Nakładać na ciepłe tosty przygotowane z bagietki.

Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Czytaj więcej...

Jajka faszerowane w wersji light

Jajka_faszerowaneSkładniki:

8 jajek, 1 łyżka musztardy francuskiej Tarsmak, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, papryka słodka.

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na pół i wyciągnąć żółtka.

Wszystkie żółtka i jedno całe jajko drobno posiekać, dodać musztardę francuską marki Tarsmak, jogurt, doprawić i dokładnie wymieszać.

Powstałym nadzieniem napełnić połówki jajek. Dodatkiem do jajek faszerowanych mogą być grzybki marynowane, orzechy, pomidorki lub zioła.

Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Czytaj więcej...

Ślimaczki z tortilli z sosem koperkowym

limaczki_z_tortilliSkładniki:
placki tortilli, sałata masłowa, łosoś wędzony na zimno plasterkowany, świeży ogórek, sos koperkowy Tarsmak, świeży rozmaryn. 

Wykonanie:
Placki tortilli posmarować z jednej strony sosem koperkowym marki Tarsmak. Na sos położyć liście sałaty, świeży rozmaryn, plasterki łososia oraz cienkie i długie plastry ogórka.

Tak przygotowane tortille zwinąć ciasno, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i każdy związać długim szczypiorkiem.

Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Czytaj więcej...

Parówki na każdą okazję w trzech odsłonach

Parwki_Paryzanki_ZM_Pekpol_fot._ZM_Pekpol_1Parówki są jednym z hitów polskiego stołu. Stanowią atrakcyjny składnik menu najmłodszych i dodatek do posiłków całych rodzin. Świetnie sprawdzają się w studenckiej kuchni. Jaka jest tajemnica ich fenomenu?

Parówki są przede wszystkim wygodne, łatwe w przygotowaniu i całkiem smaczne. Polecamy trzy przepisy z ich wykorzystaniem: na każdą kieszeń i okazję.

- Parówki doskonale sprawdzają się podawane na gorąco i w formie zimnej przekąski. Stanowią podstawę dań głównych lub ich dodatek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Wybierając ten produkt warto zwrócić uwagę na skład produktu. Im więcej mięsa, tym parówki są bardziej wartościowe. Wielu zwolenników docenia je również za formę, ale w tej kwestii zdania są podzielone. Jedni wolą parówki zwięzłe inni bardziej rozdrobnione. W ofercie Pekpolu znajdują się m.in. znane i docenione przez konsumentów parówki „Paryżanki”, „Parówki ostrołęckie” czy parówki z cielęciną – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Czytaj więcej...

Pomidory nadziewane kuskusem i sosem serowym

Pomidory_nadziewane_malaSkładniki:
6 pomidorów, 250 g kuskusu gotowego - zaparzonego, 100 g sera feta, 3 jajka ugotowane na twardo, 2 pomidory suszone z oliwy, 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, sos serowy marki Tarsmak, 3- 4 gałązki świeżej bazylii, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. 

Wykonanie:
Wystudzony kuskus połączyć z pokrojoną w kostkę fetą i jajkami. Dodać posiekaną świeżą bazylię, posiekane suszone pomidory i oliwę z pomidorów suszonych. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać. Wydrążone pomidory napełniać na przemian gotowym farszem i sosem serowym marki Tarsmak. Pomidory można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, prosto z piekarnika.

Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Czytaj więcej...

Mini pizze

mini-pizze_1Składniki: drożdże suszone (2 łyżeczki), letnia woda (200 ml), cukier (1 łyżeczka), oliwa (2 łyżki), mąka Lubella Puszysta Tortowa (400g), sól (2 łyżeczki), Sos Boloński Lubella. 

Dodatki do pizzy: oliwki czarne i zielone, tarty ser, kukurydza konserwowa, salami, szynka, ananas, anchois, pieczarki itp., oregano.

Przygotowanie: drożdże , wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól mieszamy w misce, a następnie dobrze wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h w ciepłe miejsce.

Czytaj więcej...

Sałatka makaronowa „koktajl z krewetek”

salatka-makaronowa-koktajl-z-krewetekSkładniki: Makaron Pióra Lubella (1 op.), sałata lodowa (1 szt.), krewetka koktajlowa (300g), awokado (2 szt.), pomidorki cherry (100g), majonez  (100 ml), ketchup  (4 łyżki), sos Tabasco, sól, pieprz , sok z cytryny.

Sałatka najlepiej będzie się prezentowała w kieliszkach do koktajli lub przezroczystych niedużych szklaneczkach.

Przygotowanie: Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente. Następnie odlewamy i hartujemy zimną wodą.

Sałatę lodową szatkujemy, tak by powstały długie niteczki. Z majonezu, ketchupu i kilku kropel tabasco przygotowujemy sos i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Awokado obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniało.

Na dno kieliszka układamy warstwę siekanej sałaty, na to makaron. Następną warstwę stanowi awokado.

Na awokado układamy wartę sosu oraz rozmrożone krewetki. Każdy kieliszek można udekorować naciętym pomidorkiem i założonym na rant kieliszka .

Jeśli posiadamy można dołożyć koktajlową parasolkę.

Czytaj więcej...

Zapiekanki makaronowe z serem pleśniowym i gruszką

zapiekanki-makaronowe-z-serem-plesniowym-i-gruszka_1Składniki:
Makaron Świderki Lubella, (1 op.), ser pleśniowy z niebieską pleśnią (200g), szpinak mrożony w liściach (500g), orzechy włoskie (100g), gruszka (3 szt.), jajka (5 szt.), śmietanka 30% (250 ml), cukier (100g), ocet winny biały (100 ml), masło (50g), bułka tarta, sól, pieprz, gałka, muszkatołowa, czosnek (2 ząbki). 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente. Odcedzamy i lekko studzimy.

Ze śmietanki i jajek przygotowujemy masę do zalania zapiekanek. Doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem, aż duża część wody odparuje. Wykładamy go na sito i lekko przyciskamy by pozbyć się większości wody. Odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem.

Z cukry, octu i 100 ml wody przygotowujemy syrop. Obieramy gruszki i kroimy je wzdłuż na 6 części. Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującego się syropu. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy gruszki w syropie aż do wystygnięcia.

Foremki do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Siekamy orzechy zostawiając część do dekoracji.

Czytaj więcej...

Karnawałowe menu!

Broku_z_pierokiem_w_saatce_-_Fotolia_1Karnawał w pełni rozpoczęty, startuje zatem sezon na różnego rodzaju domówki. Należy pamiętać, że połowa sukcesu podczas takiej imprezy w domu to oczywiście menu, musimy zadbać o każdy szczegół, tak aby naszym gościom niczego nie brakowało. Jest kilka istotnych zasad, których należy przestrzegać przygotowując imprezowe tapas.

Na początek lekkostrawnie i oryginalnie

Jak wiadomo każdy z naszych gości może mieć inne upodobania kulinarne, warto zatem albo przed imprezą wypytać ich o swoje preferencje, albo też przygotować uniwersalny bufet, który z założenia będzie odpowiadał wszystkim uczestnikom imprezy. Należy jednak trzymać się dwóch zasad - ma być lekko i oryginalnie.

Lekkostrawne potrawy na imprezie to podstawa zabawy do samego rana, dzięki tego typu posiłkom będziemy mieć pewność, że nic nie zaszkodzi naszym gościom. Oryginalne dania przykują oko i wprowadzą wszystkich w podziw, każdy przecież uwielbia jeść to co pięknie wygląda. Z założenia jemy oczami! 

Niezawodne opcje

W każdym karnawałowym menu powinno być kilka tak zwanych pewniaków, czyli dań, które nigdy nas nie zawiodły i z pewnością każdemu będą smakować. Tutaj także istotną rolę odgrywa forma podania, ilość, a także kształty cieszące oko. Jednym z takich ciekawych dań są np. potrawy z makaronu. Pole to eksperymentowania jest tu naprawdę szerokie.

Czytaj więcej...

Główne_fotki

  • „Unikanie wścibskiego badania cudzego życia”

    PAN:Synu, nie bądź ciekawy, ani też nie noś w duszy próżnych trosk. Cóż cię to lub owo obchodzi? „Ty idź za mną". Co cię to odchodzi, czy ktoś jest taki czy taki, a ów tak i tak działa czy mówi? Ty nie potrzebujesz odpowiadać za innych, lecz za siebie zdasz sprawę. Dlaczegóż więc się mieszać?  Oto Ja wszystkich poznaję i widzę wszystko, co dzieje się pod słońcem. I wiem, jak się ma sprawa z każdym, co myśli, czego chce, do czego zmierza. Nie trzeba przeto wszystko powierzyć. Ty zaś zachowaj siebie w dobrym pokoju i pozwól miotać się niespokojnemu, ile zechce. Przyjdzie na niego, cokolwiek uczynił lub powiedział, bo mnie nie może zwieść. Read More
  • UWAGA - 1 listopada kwesty na cmentarzach w Mszczonowie i Lutkówce

    Mszczonowskie Stowarzyszenie Historyczne informuje, że w dniu pierwszego listopada jego członkowie wraz z rekonstruktorami ze współpracującej ze Stowarzyszeniem - GRH STRZELCY im. 31pSK, przeprowadzą zbiórkę pieniężną na dwóch mszczonowskich cmentarzach parafialnych oraz na cmentarzu w Lutkówce. Na mszczonowskich cmentarzach historycy i rekonstruktorzy zbierać będą fundusze na odbudowę grobu państwa Bieleckich, przedwojennych dziedziców majątku Gnojna oraz na renowację pomnika księdza proboszcza Marcina Polkowskiego. W ubiegłym roku cel zbiórki był taki sam. Niestety na zaplanowane prace zebrano wtedy jedynie 1/3 kwoty. Pomimo tego oba groby zostały wykonane, jednak prace udało się zakończyć tylko dlatego, że ich wykonawcy zgodzili się rozłożyć koszty na raty. Teraz pozostaje mieć  nadzieję, że tegoroczna hojność osób odwiedzających cmentarze we Mszczonowie, pozwoli sfinansować w całości zaciągnięte zobowiązania. Read More
  • Dotacje na usuwanie azbestu

    Do 15 marca br. skierniewicki Urząd Miasta przyjmuje wnioski o udzielenie dotacji na zadania polegające na usuwaniu i unieszkodliwianiu wyrobów zawierających azbest. Wnioski mogą składać osoby fizyczne, podmioty gospodarcze, spółdzielnie, wspólnoty mieszkaniowe w sekretariacie Urzędu Miasta Skierniewice ul. Rynek1. Wszelkich dodatkowych informacji udziela Wydział Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska ul. Senatorska 12 nr tel. 46 834-51-73. W roku ubiegłym dzięki dotacji udało się usunąć odpady azbestowe z ponad 20 nieruchomości z terenu miasta. Z takiej możliwości skorzystały głównie osoby fizyczne ale także Instytut Ogrodnictwa. Read More
  • II wystawa - Nasze kolekcje

    Już w przyszły czwartek, 6 lutego w Regionalnej Akademii Twórczej Przedsiębiorczości działającej przy Miejskim Ośrodku Kultury, odbędzie się druga odsłona wystawy - „Nasze Kolekcje”. Podobna miała miejsce w styczniu ubiegłego roku i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców. Wówczas dla wielu kolekcjonerów zabrakło miejsca. W tegorocznej odsłonie organizatorzy stanęli na wysokości zadania i przekazali każdemu z nich jedną lub dwie gabloty do ekspozycji swoich zbiorów..    Więcej informacji: http://akademiaskierniewice.pl/. Read More
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Db

KSIĄŻKA

  • Makramy_w2Sylvie Hooghe

    „Makramy. Biżuteria i modne dodatki ". Wyd. 2 

    Moda na kolorowe makramowe dodatki i biżuterię powraca! Torebki, bransolety, wisiory, paski możesz zrobić z satyny, wełny lub bawełny.

    Pomogą ci w tym przedstawione w książce podstawowe węzły makramowe i ich kombinacje. Każdy projekt opisany jest krok po kroku, a poszczególne etapy prac zilustrowano na kolorowych schematach.

    W książce znajdziesz także porady dotyczące doboru nici, informacje o tym, jak rozpocząć pracę na mocowaniu i jakie stosować wykończenia.

    Ciekawe pomysły na zrobienie szalika, paska, saszetki czy ozdobnych pomponów z pewnością zainspirują cię do stworzenia ozdób własnego projektu.

    Wydawnictwo: RM, ISBN: 978-83-7773-209-0, ilość stron: 80, format: 204x260 mm, oprawa: broszurowa, cena: 29,90.

    Odwiedź nas w Internecie: www.rm.com.pl.

    Więcej…  
  • Klasyczne_koronki_szydelkoweProste, nowoczesne i oryginalne - te słowa najlepiej opisują przedstawione w książce projekty koronek: bieżniki i obrusy, wykończenia brzegów, zdobienia serwet i serwetek, pościeli, ręczników i fartuszków.

    Dzięki instrukcjom wykonania poszczególnych wzorów, kolorowym schematom i fotografiom dokładnie ilustrującym kolejne etapy pracy osoby mniej doświadczone w szydełkowaniu stworzą swoje pierwsze dzieła już po kilku lekcjach.

    W książce pokazano, jak trzymać szydełko i wykonywać podstawowe sploty. Doradzono, jakie wybrać nici.

    Opisano, jak zrobić splot rakowy, pikotki i szydełkować w okrążeniach. Ci, którzy poznali już tajniki tej sztuki, dowiedzą się, jak łatwo i szybko tworzyć własne projekty i zdobić bieliznę.

    W poradniku przedstawiono także projekty tworzone techniką filetową i koronki umożliwiające uzyskanie prac bardziej skomplikowanych.

    Wydawnictwo:  RM, ISBN: 978-83-7773-202-1, ilość stron: 64, format: 204x260 mm, cena: 29,90 zł.

    Odwiedź nas w Internecie: www.rm.com.pl.

    Więcej…  
  • Kawa_i_inneLouise Pickford

    „Kawa i inne gorące napoje”

    Wspaniałe kawy, rozgrzewające gorące czekolady, herbatki łagodzące stres i choroby, aromatyczne poncze i wiele innych rozgrzewających napojów idealnych na chłodne dni - tak niezwykłego zestawu przepisów próżno szukać w innych książkach.

    W książce przedstawiono kolekcję takich napojów, jak kawy smakowe, herbaty i napary, gorące czekolady, gorące drinki alkoholowe, mleczne mikstury oraz wywary.

    Karaibska kawa z rumem i malibu, szwedzki glögg, tisane ze świeżej mięty czy lawendowe mleczko dla dzieci - to tylko niektóre z nich.

    W tak bogatej ofercie każdy znajdzie dla siebie coś pysznego - zarówno na specjalną okazję, jak i na zwykłe dni roku.

    Wydawnictwo: RM, ISBN: 978-83-7773-204-5, ilość stron: 96, format: B5, oprawa: miękka, cena: 29,90 zł.

    Odwiedź nas w Internecie: www.rm.com.pl .

    Więcej…  
  • 1915_wyboryRuta Sepetys „Wybory"

    Jest rok 1950. Siedemnastoletnia Josie Moraine, córka prostytutki, pragnie więcej, niż Nowy Orlean może jej zaoferować. Obmyśla więc plan, jak się wyrwać z miasta, lecz tajemnicza śmierć w Dzielnicy Francuskiej wplątuje ją w sieć policyjnego dochodzenia.

    Los wystawi na próbę lojalność dziewczyny wobec matki oraz Willie Woodley, szorstkiej burdelmamy, na której pomoc w najtrudniejszych chwilach mogła liczyć.

    Zawieszona pomiędzy marzeniem o elitarnej uczelni a rzeczywistością mrocznego półświatka, Josie musi podjąć kilka trudnych decyzji. Czy jednak uda jej się zagłuszyć głos sumienia?

    Ruta Sepetys, autorka „Szarych śniegów Syberii", zręcznie konstruuje opowieść pełną tajemnic i kłamstw, przypominając, że nasz los kształtują wybory, których dokonujemy.

    Forma wydania: książka papierowa,  oprawa: broszurowa, rok wydania: 2014, liczba stron: 336, format: 135x204 mm, przedział wiekowy: 18-100, numer ISBN: 978-83-10-12494-4.

    Więcej…  
  • Koniec_feminizmuAleksander Nikonow  „Koniec feminizmu. Czym kobieta różni się od człowieka”

    Wydawnictwo TRIO ma przyjemność poinformować Państwa, że właśnie ukazała się na rynku księgarskim publikacja Aleksandra Nikonowa Koniec feminizmu, czym kobieta różni się od człowieka. Książka rosyjskiego autora jest prawdziwym fenomenem. W czasach dyktatu poprawności politycznej Aleksander Nikonow otwarcie krytykuje ideologię feministyczną, wykazując absurdalność i szkodliwość realizacji jej założeń.

    Nikonow przedstawia genezę feminizmu, sięgając do niejednokrotnie szokujących, nieznanych lub świadomie przemilczanych źródeł i faktów. W bardzo czytelny sposób przedstawia podobieństwo feministycznej ideologii i sposobów jej popularyzowania do innych destrukcyjnych ideologii funkcjonujących w XX wieku - komunizmu i faszyzmu.

    Nikonow wnikliwie opisuje także opłakaną kondycję współczesnego „białego mężczyzny”, który stał się głównym celem ataków „ziejących nienawiścią” feministek. Jednak nie jest to książka jedynie o feminizmie. Autor przedstawia także dramatyczne skutki realizowania poprawności politycznej, zwłaszcza w sferze edukacji wyższej. W książce znajdziemy wiele absurdów politycznej poprawności, wymownie uzasadniających smutną refleksję autora nad współczesną cywilizacją.

    Więcej…  

Kalendarium wydarzeń

Serwis informacyjny Łowickiego Ośrodka Kultury 30.01 - 6.02.2014

OK_131 stycznia /piątek/ - KONCERT DOMOWE MELODIE, sala kina Fenix, godz. 19.00 (BILETÓW BRAK!).

Domowe Melodie - polski zespół wykonujący muzykę alternatywną. Trio stanowią: Justyna Chowaniak, pomysłodawczyni, autorka tekstów, wokalistka i pianistka oraz Staszek Czyżewski z Kubą Dykiertem, którzy odpowiedzialni są za stronę instrumentalną. Tworzą muzykę w konwencji lo-fi, zagraną i nagrywaną w warunkach domowych. Ich utwory cechuje melodyjność, prostota i bogate w kontekst słowa piosenek.

Pochodzący z debiutanckiej płyty utwór „Grażka" zadebiutował na 2. miejscu Listy Przebojów Programu 3 Polskiego Radia, a w kolejnym tygodniu zdobył szczyt notowania. Zespół wystąpił w czerwcu 2013 podczas Halfway Festival w Białymstoku, 3 lipca 2013 r. w Gdyni na festiwalu Heineken Open'er na scenie Alter Space oraz podczas trasy Męskiego Grania 2013.

Więcej…

Warsztaty dekorowania techniką decoupage

RATPWarsztaty dekorowania techniką decoupage - etap II 15 -16 lutego 2014 r.

Organizator: Miejski Ośrodek Kultury w Skierniewicach. Zajęcia odbywają się Regionalnej Akademii Twórczej Przedsiębiorczości, ul. Piłsudskiego 2 - budynek USC.

Program:
15 lutego godz. 14.00 - 17.00
16 lutego godz. 14.00 - 17.00

Uczestnicy warsztatów zapoznają się ze sposobami ozdabiania przedmiotów szklanych z wykorzystaniem motywu serwetkowego i papieru ryżowego. Nauczą się jak nałożyć konturówkę dla uzyskania zdobień biżuteryjnych.

W czasie warsztatów uczestnicy wykonają szklany lampion na świeczkę typu tea-light z motywem roślinnym do wykorzystania podczas wieczornych spotkań w ogrodzie. Poznają technikę pracy na kulistej powierzchni.

Więcej…

Mały OCH! Film Festiwal 20.01 – 30.01.2014 PROGRAM

maly_och_2014_PLAKAT_120 stycznia (poniedziałek)
9:00 Spektakl teatralny - Studio Art-Re, kino Fenix
O DWÓCH TAKICH CO UKRADLI KSIĘŻYC

Muzyczne przedstawienie oparte na powieści Kornela Makuszyńskiego, zaliczane do kanonu literatury polskiej.

Znakomite opracowanie tekstu stwarza atmosferę nauki i rozrywki, z mnóstwem wrażeń artystycznych. Występuje siedem postaci: Jacek, Placek, Osiołek, Pelikan, Złota Postać, Rozbójniczka, Gospodyni.

Spektakl sprzyja rozwojowi twórczej wrażliwości i dziecięcej wyobraźni. Jest to doskonała okazja do zobaczenia masek zwierząt i wzięcia udziału w spektaklu u boku aktorów (spektakl interaktywny).

Zapewniamy oryginalną oprawę muzyczną oraz cztero-planową scenografię, doskonałe realistyczne kostiumy i rekwizyty opracowane przez specjalistów z Telewizji Kraków.

Czas trwania: 40 min.

10:30 NIEBO – ODLOTOWE WARSZTATY PLASTYCZNE
Prowadzenie Krzysztof Kowalczyk, sala plastyczna ŁOK Więcej…

Copyright © 2017 Twój Kurier Regionalny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.